Esok PAS sibuk, tak hadir ‘tangkap’ MO1


PETALING JAYA: PAS tidak tidak memberi sebarang arahan kepada ahlinya untuk turun ke demonstrasi #TangkapMO1 anjuran mahasiswa esok, kata Ketua Dewan Ulama.

Ini kerana parti Islam itu terbabit dengan acara lain, kata Datuk Mahfodz Mohamed.

“Yang saya tahu tidak ada apa-apa arahan daripada PAS untuk menyertai demonstrasi #TangkapMO1. Esok kita ada program sendiri,” katanya ketika dihubungi FMT.

Pemberita tidak sempat bertanyakan mengenai program yang disebutkan itu.

Tunjuk perasaan #TangkapMO1 dianjurkan bagi mendesak pihak berkuasa untuk mengenalpasti dan mendakwa individu yang dirujuk sebagai Malaysian Official 1 (MO1) dalam tuntutan penyitaan sivil Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ).

Dalam tuntutan itu, DoJ mahu merampas aset yang “terbabit dalam atau boleh dikesan kepada suatu pakatan antarabangsa untuk mengubah wang yang dilesapkan daripada 1MDB”.

MO1 disebutkan dalam tuntuan itu sebagai mempunyai jawatan penting dalam 1MDB dan mempunyai ikatan kekeluargaan dengan Riza Aziz – salah seorang daripada beberapa individu yang dinamakan secara langsung dalam siasatan DoJ.

Sementara itu, jurucakap #TangkapMO1 Anis Syafiqah Md Yusof berkata semua parti pembangkang yang dihubungi, termasuk ahli Umno yang tidak berpuas hati dengan Presiden Datuk Seri Najib Razak, menyatakan sokongan kepada himpunan esok.

Kecuali PAS.

“Mahasiswa yang di bawah Pas turut mendiamkan diri tidak memberi sebarang respon,” katanya, yang menyedari tunjuk perasaan tanpa PAS tidak akan menjanjikan jumlah peserta Islam-Melayu yang ramai.

“Iya memang kita perlukan ramai pihak tetapi tidak apalah kalau itu pendiriannya (PAS),” tambahnya.

Penganjur #TangkapMO1 dilaporkan akan meneruskan tunjuk perasaan di Dataran Merdeka walaupun tidak mendapat kebenaran daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dilaporkan berkata polis akan memudahkan penganjuran #TangkapMO1 sekiranya penganjur bekerjasama dengan pihak berkuasa. - FMT
Labels:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget