Mahathir amalkan politik dendam


KUALA KANGSAR: Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Salleh Said Keruak beranggapan kedatangan Tun Dr Mahathir Mohamad ke Sungai Besar dan Kuala Kangsar pada pilihan raya kecil kali ini hanya untuk melunaskan dendam politik.

Menurutnya, mantan Perdana Menteri itu hanya memperalatkan Pakatan Harapan dan calon mereka untuk mencapai matlamatnya.

“Saya lihat Mahathir lebih kepada politik dendam…untuk mencapai matlamat politik peribadinya untuk menjatuhkan Perdana Menteri. Dia sanggup bersekongkol dengan parti politik yang jadi musuh tradisi Umno sendiri.

“Dia tidak cerita tentang wakil rakyat…tetapi untuk menjatuhkan PM semata-mata dengan mengungkit isu kitar semula seperti 1MDB dan RM2.6 bilion yang sudah dijelaskan berulang kali,” katanya dalam sidang media di pusat media hari ini.

Menjawab kritikan BN terhadap kempennya bersama pembangkang, Mahathir dalam dalam blognya menulis dirinya tidak akan berbuat demikian jika Umno masih berpegang kepada prinsip penubuhan parti 70 tahun dulu.

Mahathir dijangka turun ke Kuala Kangsar sekali lagi esok. Dalam programnya 12 Jun lalu, Mahathir mengulangi gesaan agar Najib diundurkan ekoran skandal 1MDB dan derma RM2.6 bilion.

Beliau juga merayu pengundi supaya agar memilih calon pembangkang, Dr Ahmad Termizi Ramli daripada Amanah.

Namun Salleh berkata pengundi Kuala Kangsar tidak akan terpengaruh dengan Mahathir.

“Itu adalah hak (Mahathir), tetapi beliau tidak boleh paksa kita terima pandangannya, kita juga ada pandangan berbeza. Akhirnya rakyat akan buat penilaian,” katanya lagi.

Mahathir Mac lalu membentuk kerjasama dengan pembangkang melalui pengisytiharaan Deklarasi Rakyat untuk menurunkan Najib.

-FMT

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget