Writ pilihan raya diserah kepada pegawai petugas


KUCHING: Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah semalam menyerahkan writ pilihan raya kepada 82 pegawai petugas SPR sempena Pilihan Raya Negeri Ke-11 (PRN11).
Kesemua 82 pegawai petugas SPR yang dipertanggungjawabkan itu semalam terdiri daripada kalangan pegawai-pegawai atasan perkhidmatan awam yang dihormati dalam kalangan masyarakat.
Dalam ucapan ringkasnya, Hashim berkata pegawai petugas SPR merupakan individu yang paling arif dalam kawasan pilihan raya yang dipertanggungjawabkan pada PRN11 nanti.
Pegawai-pegawai SPR katanya, boleh membantu dari segi teknikal serta kaedah perjalanan pilihan raya tetapi dari segi suasana keseluruhan yang memerlukan budi bicara berhemah, hanya pegawai petugas SPR sahaja yang mempunyai kebolehan dalam aspek ini.
“Sebab itu kami sangat menghargai khidmat para pegawai petugas SPR dan mengharapkan perkara-perkara sedemikian ada dalam diri setiap anda ketika pilihan raya berlangsung nanti.
“Kadang-kadang apa yang kami tuliskan atas kertas tidak sama dengan apa yang berlaku di lapangan nanti dan sebab itu kami menye-rahkan kepada budi bicara anda dalam memastikan kelancaran PRN11 nanti,” ujarnya.
Dalam pada itu bagi pegawai petugas SPR yang baharu terlibat dalam proses pilihan raya kali ini, Hashim berharap mereka akan jadikan ia sebagai pengalaman baharu. Sekiranya berhadapan dengan masalah, SPR turut menyediakan garis panduan untuk rujukan para pegawai petugas SPR.
“Jika kita dapat melakukan proses penjumlahan undi dan pengumuman lebih awal ia adalah lebih baik kerana jika lambat ada sahaja tohmahan yang dilemparkan kepada SPR.
“Jadi saya berharap anda semua akan menyempurna-kan tanggungjawab yang diberi dengan seadil dan sebaik mungkin pada pilihan raya nanti,” tambahnya pada majlis yang berlangsung di salah sebuah hotel terkemuka di sini, semalam.
Sementara itu, Setiausaha Kerajaan Negeri Tan Sri Datuk Amar Mohd Morshidi Abdul Ghani turut mengingatkan para pegawai petugas SPR agar menjalankan tanggungjawab dengan penuh integriti dan amanah pada pilihan raya nanti.
Beliau mahu Sarawak menjadi contoh kepada negeri lain terutama dari segi pengurusan pilihan raya yang cemerlang dan telus.
SPR menetapkan hari penamaan calon bagi PRN11 Sarawak pada 25 April manakala hari pembuangan undi pada 7 Mei susulan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak pada 11 April lepas.

Turut hadir pada majlis itu semalam, Setiausaha SPR Datuk Abdul Ghani Salleh dan Pengarah SPR Sarawak Datu Takun Sunggah. – Utusan Borneo.

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget