Tindakan sekat Jamal masuki Sarawak demi keharmonian negeri


KUCHING: Tindakan kerajaan negeri menyekat Ketua Bahagian UMNO Sungai Besar Datuk Jamal Md Yunos daripada memasuki Sarawak adalah demi keharmonian negeri tanpa mengira latar belakang politik.
Jamal disekat memasuki negeri ini sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (LTAK) kira-kira jam 11.30 pagi semalam bersama tiga lagi rakannya iaitu Abdul Rahim Ibrahim, Ariffin Abu Bakar dan Razali Zakaria.
Keempat-empat individu ini yang merupakan pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dari Semenanjung Malaysia datang ke negeri ini dengan tujuan untuk membantu rakan Barisan Nasional (BN) berkempen pada Pilihan Raya Negeri Ke-11 (PRN11).
Ketika dihubungi semalam, Jamal atau ‘Red Shirt Jamal’ menyatakan rasa kesal dan terkejut apabila dihalang daripada memasuki negeri ini oleh Kerajaan Negeri Sarawak.
“Kami tidak melakukan apa-apa kesalahan. Tujuan kami datang ke sini adalah untuk membantu kerajaan.
“Sebagai NGO yang prokerajaan kami ke sini untuk membantu Kerajaan Sarawak berkempen pada pilihan raya negeri yang akan datang ini,” katanya.
Tambah Jamal, sebaik mendarat di LTAK, kami ditahan di kaunter dan menunggu satu jam untuk pegawai imigresen menyediakan semua dokumen dan tiket penerbangan bagi menghantar balik mereka.
Menyifatkan tindakan kerajaan negeri itu sebagai pilih kasih, Jamal berkata keputusan itu adalah tidak adil kerana banyak lagi pemimpin daripada NGO pembangkang yang dibenarkan masuk ke negeri ini.
Sementara itu, Setiausaha Agung BN Sarawak Datuk Stephen Rundi Utom menjelaskan bahawa Jamal disekat daripada memasuki Sarawak susulan pembabitan beliau dalam pergerakan politik dan agama di Kuala Lumpur baru-baru ini.
Kata Rundi, sekatan terhadap Jamal jelas menunjukkan bahawa kerajaan negeri tidak mendiskriminasi pemimpin pembangkang tetapi semua pelampau agama daripada kedua-dua belah pihak akan disekat jika akan menjejaskan keharmonian negeri. – Utusan Borneo.

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget