Syarahan Zakir Naik diteruskan dengan tajuk baru


Syarahan umum Dr Zakir Naik yang dijadual diadakan Universiti Teknikal Malaysia (UTeM) Melaka, Ahad ini diteruskan dengan tajuk baharu iaitu 'Women's Rights In Islam'.

Pengarah Program Siri Syarahan Umum Dr Zakir Naik 2016, Abu Shariz berkata perkara itu diputuskan setelah berbincang dengan pelbagai pihak termasuk kerajaan selain mengambil kira sensitiviti dan pandangan orang ramai.

"Tajuk syarahan Dr Zakir Naik di Melaka sebelum ini ialah'Similarities Between Hinduism and Islam' namun kami membuat keputusan untuk menukar kepada tajuk baharu kerana tajuk asal adalah sensitif," katanya dalam sidang media di Kuala Lumpur, hari ini.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini berkata kerajaan membenarkan tokoh pendakwah dari India itu mengadakan syarahan di Melaka namun perlu menukar tajuk syarahannya.

Di George Town, program syarahan ilmu oleh Fariq Naik, anak kepada penceramah antarabangsa Dr Zakir Naik, bertajuk 'Misconceptions About Islam' yang dijadual berlangsung di Kompleks Masyarakat Penyayang Pulau Pinang, Jumaat ini dibenarkan dengan dua syarat.

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang I Datuk Mohd Rashid Hasnon berkata perbincangan khas Exco kerajaan negeri pagi ini memutuskan untuk membenarkan program berkenaan diteruskan dengan syarat ia tidak menyentuh dan merendahkan agama lain serta penganjur memaklumkan program itu kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Rakyat pelbagai kaum boleh menghadiri untuk mendengar dan bersama-sama di wacana ilmu ini demi kesejahteraan dan perpaduan kaum di negeri Pulau Pinang," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata polemik hangat di media massa berhubung isu kehadiran Dr Zakir Naik di beberapa lokasi di negara ini turut memberi kesan kepada penganjuran program syarahan anjuran Pertubuhan Penyebaran Islam Antarabangsa (IPSI) itu.

Bagaimanapun, Mohd Rashid berkata isu berkenaan perlu ditangani dengan bijaksana demi kesejahteraan dan perpaduan rakyat.

-Bernama

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget