PRS lancar manifesto pilihan raya, objektif sama dengan manifesto BN


KUCHING: Parti Rakyat Sarawak (PRS) semalam melancarkan manifesto pilihan rayanya yang mengandungi tiga teras utama iaitu Infrastruktur & Perhubungan, Kemudahan Luar Bandar dan Pekerjaan.
Presidennya Tan Sri Datuk Amar James Masing berkata manifesto PRS yang berslogankan ‘United We Bargain, Divided We Bed’ mempunyai objektif yang sama dengan manifesto Barisan Nasional (BN) yang bakal diumumkan nanti.
“Saya percana BN mempunyai manifestonya sendiri dan ketika ini ia belum dimuktamad serta diumumkan lagi, jadi kami (PRS) mengumumkan manifesto lebih awal dan ia tidak akan bercanggah dengan manifesto BN,” ujarnya.
Beliau berkata demikian pada sidang media semasa Majlis Pelancaran Manifesto PRS bagi PRN Ke-11 di ibu pejabat parti di sini.
Masing yang juga calon bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Baleh menjelaskan bahawa di bawah teras utama terdapat dua subteras iaitu pembangunan infrastruktur fizikal dan siber.
Manakala bagi teras kemudahan luar bandar ia merangkumi aspek sekolah dan klinik, bekalan elektrik dan air bersih sementara teras ketiga menitik berat pembangunan pendidikan teknikal serta pemberian biasiswa.
“Asasnya ialah kita (PRS) ‘go rural’ dan setiap calon mempunyai ikrar, pencapaian dan apa yang perlu dilakukan dalam tempoh lima tahun akan datang,” jelasnya.
Dalam perkembangan lain, Masing berkata pembangunan penting di kawasan luar bandar selepas pelaksanaan Lebuh Raya Pan Borneo, penyambungan bekalan elektrik dan bekalan air bersih.
“Sudah tentu pembangunan jalan raya di luar bandar amat perlu kerana ia akan membawa kemudahan asas lain seperti bekalan elektrik dan air bersih seterusnya infrastruktur siber (menara telekomunikasi).
“Sebagai parti politik berasaskan luar bandar, kita memfokus kepada aspek ini, iaitu keperluan pembangunan di pedalaman,” tegasnya.
Ditanya mengenai usaha Parti Tindakan Demokratik (DAP) yang turut melancarkan program luar bandar menerusi projek ‘Impian Sarawak’, Masing berkata bak kata pepatah ‘bertelur sebiji riuh sekampung’.
Menurutnya ‘Impian Sarawak’ hanyalah gimik politik kerana hanya memberi impak sedikit dan melibatkan sekumpulan kecil rakyat tetapi mendakwa mereka telah melakukan banyak untuk rakyat.
“Mungkin kelebihan publisiti yang mereka miliki… saya pernah melihat video ‘Impian Sarawak’, mereka hanya membangunkan satu sumber bekalan air tetapi dihebahkan seperti projek itu memberi manfaat kepada rakyat di seluruh Sarawak

“Oleh sebab itu kita berusaha keras untuk mengurangkan jurang digital antara bandar dan luar bandar,” ujarnya. – Utusan Borneo.

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget