Mawan diberi kepercayaan pertahankan kerusi Pakan


SIBU: Menteri Pembangunan Sosial Tan Sri William Mawan Ikom diberi kepercayaan mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pakan.
Pengumuman tersebut dibuat oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem semasa mengadakan sidang media di sini, semalam.
Mawan semasa ditemui memberitahu, desas-desus mengenai pencalonannya sudah sudah mula bertiup kencang beberapa hari lalu.
“Berita tersebut akhirnya dimuktamadkan sepenuhnya hari ini (semalam) dengan pengumuman Ketua Menteri Datuk Patinggi Adenan Satem,” katanya.
Menurut Mawan, beliau percaya rakyat Pakan masih yakin terhadap beliau dengan meletakkan kepercayaan mereka kepadanya sebagai wakil rakyat mereka.
Ditanya mengenai kerusi DUN Marudi dan Tasik Biru, Mawan menyerahkan kepada Adenan untuk membuat keputusan.
“Kedua-dua pihak (SPDP dan TERAS) masing-masing mendakwa ramai penyokong, jadi agak sukar untuk membuat sebarang ramalan,” ujar beliau.
Sementara itu, Kapitan Datuk Janet Lau, seorang lagi calon langsung Barisan Nasional (BN) yang diumumkan semalam memberitahu bahawa beliau akan berusaha membalas kepercayaan tersebut dengan memastikan kemenangan BN di kerusi DUN Pelawan.
“Terima kasih atas kepercayaan Adenan dan juga kepimpinan UPP sebelum ini kerana yakin dengan kemampuan saya bertanding di kerusi DUN Pelawan,” ujar beliau.

Semalam, Adenan semasa mengadakan sidang media selepas menghadiri Program Sejiwa Senada anjuran Kumpulan Rimbunan Hijau turut mengumumkan tiga calon SPDP iaitu Willie Liau (Ba’Kelalan), Rolland Duat (Meluan) dan Kilat Briak (Krian). – Utusan Borneo.

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget