Larangan masuk terhadap pemimpin UMNO masih tidak adil kepada pembangkang


KUCHING: Larangan ke atas Pengerusi Gabungan NGO Malaysia yang juga pemimpin UMNO Datuk Jamal Md Yunos masuk ke Sarawak masih dianggap tidak adil kepada pemimpin politik daripada Pakatan Harapan (PH).
Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak Baru Bian menegaskan bahawa walaupun kerajaan negeri semalam menghalang pemimpin UMNO itu masuk ke Sarawak, tindakan itu masih tidak sama dengan apa yang dilakukan terhadap ahli politik daripada PH.
“Baharu seorang ahli BN UMNO dihalang masuk ke Sarawak, ia masih tidak adil bagi saya, kalau boleh larangan ini tidak ditetapkan kepada individu tertentu daripada PH sahaja juga daripada BN (dari Semenanjung),” katanya.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai perkara itu selepas sidang media di ibu pejabat PKR Sarawak di sini, semalam.
Pada masa sama Baru mendakwa bahawa halangan terhadap Jamal hanya untuk mendapat perhatian daripada rakyat Sarawak dan kerajaan negeri di bawah Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem masih menyalah guna hak autonomi yang ada di negeri ini.
“Kita semua tahu Jamal ini bagaimana orangnya, beliau sering membuat masalah dan ia bukan sesuatu yang memeranjatkan mengapa beliau dihalang masuk ke negeri ini,” tambahnya.
Semalam, Jamal bersama rombongan telah dihalang masuk ke Sarawak sebaik sahaja tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching kira-kira jam 11.30 pagi.
Beliau bersama tiga lagi rakannya, Ariffin Abu Bakar, Rahim Ibrahim dan Razali Zakaria dihalang masuk mengikut Seksyen 65 (1) A Akta Imigresen 1957/63. – Utusan Borneo.

Post a Comment

Penghasut macam ni memang tak layak memijak bumi kenyalang. Kita disini tau nak tadbir negara sendiri, orang malaya tak payah nak campur tangan

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget