Strategi politik PAS gugat perancangan Pakatan Harapan


Tindakan PAS membentuk ‘blok ketiga’ politik yang sekali gus mengacau strategi Pakatan Harapan (PH) terus diserang DAP, abang besar dalam PH kerana PAS terang-terangan tidak mahu tunduk kepada kemahuan dan kehendak parti chauvinis itu.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang jelas jengkel dengan tindakan PAS menunjukkan kekecewaannya dengan mendakwa bahawa sebarang undi yang diberi kepada PAS secara tidak langsung bermakna menyokong Barisan Nasional, (BN).

“Wujud persoalan sama ada undian untuk PAS bermakna ianya adalah satu undi untuk UMNO,” kata Guan Eng.

Beliau juga memperkecil-kecilkan inisiatif PAS itu dengan mendakwa bahawa blok ketiga itu akan gagal jika tidak membabitkan semua pihak dalam usaha untuk membawa perubahan.

“Jika kuasa ketiga itu tidak inklusif, bagaimana untuk membawa perubahan. Saya fikir bahawa kuasa ketiga itu tidak akan mempunyai relevannya atau kepentingan jika ianya tidak inklusif, tidak tegas terhadap rasuah dan tidak dapat menunjukkan mereka adalah berdayasaing,” katanya.

Masalahnya Guan Eng sengaja menafikan fakta bahawa DAP sendiri ialah sebuah parti rasis yang langsung tidak inklusif lantaran barisan kepimpinannya hanyalah terdiri dari satu kaum.

Rekod Guan Eng sendiri sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang juga jelas gagal menunaikan janji manifesto antaranya untuk menyelesaikan masalah banjir, tiada kenaikan tol dan pelbagai lagi malah kos perbelanjaan operasi kerajaan negeri yang meningkat saban tahun memaparkan kelemahan beliau untuk mengurus sumber kewangan negeri yang sehingga kini hanya bergantung kepada penjualan tanah negeri.

Sekaligus, di mana dayasaing yang dituntut Guan Eng?

Ahli Jawatankuasa Parti Amanah Negara, Hanipa Maidin pula secara sinis menyindir gabungan PAS dan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) yang dianggapnya kerjasama sia-sia.

Ini kerana Ahli Parlimen Sepang itu angkuh mendakwa bahawa Pakatan Harapan yang dianggotai Parti Amanah Negara (Amanah), PKR dan DAP masih menerima sokongan yang kuat.

“Selamat maju jaya kepada PAS. Sebenarnya PAS perlu berada dalam Pakatan Harapan tetapi masalahnya ialah tidak ada yang mahu berkawan dengan PAS,” katanya.

Yang pasti, kenyataan negatif ahli parti dalam PH berhubung kerjasama PAS dan IKATAN jelas menggambarkan bahawa PH sememangnya tidak menjangkakan PAS mampu merangka strategi politik secara bersendirian tanpa kehadiran PH.

Paling terhina ialah DAP, kerana selama ini mengangkat parti rasis itu sebagai abang besar dalam PH.

- BNBBC

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget