Sarawak Mansuh Cukai Tanah Berkuatkuasa Hari Ini


KUCHING:  Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem mengumumkan pemansuhan cukai tanah untuk tanah pertanian dan tanah kediaman berkuat kuasa hari ini.

Ini adalah sejajar dengan pengumuman yang dibuatnya pada 26 Februari lalu berkenaan dengan pemansuhan cukai tersebut.

Berkuatkuasa daripada 15 Mac (hari ini) cukai tanah tidak lagi dikenakan ke atas tanah ini. Semua tunggakan dan surcaj akan dikecualikan, katanya dalam satu sidang media di pejabatnya hari ini.

Memetik laporan sebuah portal berita Sarawakiana.net, Adenan berkata pemansuhan cukai ini melibatkan tanah pertanian tidak kurang 100 ekar dan kediaman di negeri ini.


"Keputusan ini juga melibatkan 360,422 geran dengan kadar cukai bernilai RM8.58 juta atau 19 peratus daripada jumlah keseluruhan cukai tanah di Sarawak," ujarnya.

“Sebanyak 173,752 geran tanah adalah milik pekebun kecil yang kurang dari 100 ekar membabitkan jumlah cukai RM3.62 juta atau lapan peratus jumlah keseluruhan cukai tanah negeri,"

“Manakala 186,670 geran tanah adalah tanah kediaman, dengan jumlah cukai RM4.96 juta atau 11 peratus daripada jumlah keseluruhan cukai negeri,”tambahnya.

-SarawakLive

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget