Longkang busuk: PAS gesa Majlis Bandaraya Miri ambil tindakan segeraMIRI - Masalah longkang tersumbat dan sampah yang tidak pungut boleh menjejaskan kesihatan penduduk di kawasan perumahan. Perkara ini berlaku di kawasan RPR Bandar Baru Permyjaya Miri.

Penduduk di kawasan perumahan sudah mengadu masalah ini kepada pihak yang berkenaan untuk bertindak tetapi sehingga ke hari ini tiada sebarang tindakan diambil. Sampah yang bertimbun dan berselerak menyebabkan longkang berdekatan dipenuhi oleh sampah sarap sehingga ianya tersumbat.

Longkang tersumbat serta bau sampah yang tidak diurus dengan baik itu menyebabkan penduduk di kawasan perumahan RPR Bandar Baru Permyjaya lorong 5 rasa tidak selesa.

Mereka takut kesihatan dan keselamatan anak-anak mereka terjejas sekiranya longkang itu dipenuhi oleh sampah yang menyebabkan air longkang tersumbat. Air bertakung boleh membiak nyamuk aedes dan menyebabkan penyakit denggi. Penduduk perumahan di kawasan tersebut amat mengharap masalah ini dapat diberi perhatian dari pihak berkuasa tempatan.

Kita mengesa pihak Majlis Bandaraya Miri dan pihak yang berkaitan dapat mengatasi masalah ini dengan segera agar penduduk di kawasan perumahan tersebut tidak terganggu dengan bau sampah dan parit tersumbat itu. Kerjasama dengan pihak yang berkenaan untuk mengatasi masalah ini amat dihargai.

Jofri Jaraiee
PAS Sarawak

-PAS.ORG.MY

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget