Anwar sokong tuntutan agar Najib letak jawatan


Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menyokong pendirian parti politik dan individu termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad yang menuntut perletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Dalam satu kenyataan, Anwar berkata pihak berkenaan harus menggembleng kekuatan dan persefahaman bersama dalam usaha menyelamatkan negara ini.

"Saya menyokong pendirian rakan-rakan dari masyarakat sivil, parti politik dan individu- individu​ termasuk Tun Dr Mahathir, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan lain-lain untuk menggembleng kekuatan dan persefahaman bersama seperti disuarakan oleh ketua pembangkang baru-baru ini.

"Persefahaman bersama ini ​akan​ menumpukan untuk menuntut perletakan jawatan Datuk Seri Najib selaku perdana menteri yang telah nyata gagal mentadbir negara.

"Beliau bertanggungjawab meneruskan tindakan-tindakan politik rakus, merosakkan institusi pemerintahan dan membebankan rakyat dengan kegawatan ekonomi yang berterusan," kata Anwar.

Reformasi institusi utama negara

Menurutnya Anwar, skandal 1MDB yang melibatkan perdana menteri adalah skandal 'terparah' dalam sejarah dan turut menjejaskan imej negara.

"Ini hanya mungkin berlaku apabila terdapat pemusatan kuasa kepada seorang perdana menteri serta kegagalan institusi kewangan, keadilan dan penguatkuasaan menjalankan tugas dengan bebas," ujarnya.

​Pada masa yang sama, katanya, tuntutan perubahan ini harus melibatkan reformasi institusi utama negara yang disifatkannya sudahpun 'retak dan parah' di bawah pentadbiran perdana menteri.

"Tuntas dengan kesedaran ini maka hak rakyat harus dikembalikan melalui sistem pilihanraya yang bersih serta badan kehakiman dan media yang bebas.

"Dasar ekonomi harus diubah untuk mengutamakan semula usaha ke arah pertumbuhan yang segar dan pengagihan kekayaan yang saksama," kata bekas ketua pembangkang itu lagi.

Anwar pada Februari tahun lepas dihukum penjara lima tahun atas kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya, Saiful Bukhari Azlan.

Ia mengulangi semula tuduhan pada tahun 1998 apabila Mahathir yang ketika itu perdana menteri, memecat Anwar sebagai timbalan perdana Menteri atas dakwaan salahlaku moral.

Anwar bagaimanapun mendakwa kedua-dua kes itu bermotifkan politik.-MALAYSIA KINI

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget