Projek usaha sama tanah NCR berhasil: Masing


KAPIT: Penduduk di lima rumah panjang di Baleh menerima lebih RM300,000 daripada fasa pertama projek usaha sama bagi membangunkan tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) mereka dengan penanaman kelapa sawit.
Menteri Kemajuan Tanah Tan Sri Datuk Amar James Masing berkata, usaha sama antara Ta Ann Plantation Sdn Bhd, pemilik tanah NCR dan Pelita Holdings Sdn Bhd membabitkan kawasan seluas 11,178 hektar dan melibatkan 68 rumah panjang.
“Hari ini kumpulan pertama yang melibatkan lima rumah panjang, 630.32 hektar, melibatkan 133 lot dan seramai 84 penerima menerima bayaran berjumlah RM302,553.60.
“Sebahagian daripada bayaran ini kita masukkan ke dalam ASSAR (Amanah Saham Sarawak) dan lain-lain dalam bentuk wang tunai kepada peserta,” katanya pada Majlis Penyerahan Bayaran di Rumah Ukau Muli, Nanga Bawai di sini, Jumaat lepas.
Katanya, pihaknya tidak mahu membayar wang dengan jumlah banyak sekali gus kepada peserta malah ada yang dimasukkan ke dalam ASSAR supaya mereka menerima keuntungan pelaburan masing-masing selepas lima tahun.
Masing menjelaskan, sebanyak RM75,694.60 tunai telah diagih manakala pelaburan dalam ASSAR berjumlah RM226,859.
“Apa yang penting tanah itu telah berada di sana untuk masa lama iaitu setengah abad, 30, 50 atau 60 tahun tanpa mendatangkan hasil langsung.
“Oleh itu, kami (kerajaan) datang membangunkan tanah berkenaan bagi menjadikannya sebagai tanah produktif malah dapat memberi keuntungan kepada pemiliknya,” kata Masing yang juga Menteri Kanan dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Baleh.
Beliau menjelaskan bahawa kos membangunkan tanah NCR itu adalah RM16,000 bagi setiap hektar untuk penanaman kelapa sawit.
“Jika kita membangunkan semua 11,178 hektar tanah untuk kelapa sawit, ia akan menelan belanja RM176 juta, ini perkiraan saya. Adakah pemilik tanah terbabit mampu membiayai kos berkenaan? Oleh itu, kami menjemput pelabur datang ke sini.
“Pertama mereka mempunyai modal, kedua mereka mempunyai kemahiran untuk melakukannya kerana Ta Ann pernah melakukannya,” katanya.
Jelas beliau, ia adalah kali keempat ladang berkenaan dimajukan oleh Ta Ann dan paling penting daripada pelaksanaan projek ini ialah kemudahan jalan raya serta tanah pula diletak di bawah nama masing-masing.
“Jadi, dari segi tanah ia akan menjadi sangat selamat. Pemilikan tanah adalah selamat dengan memberikan sijil kepada pemilik tanah.
“Oleh itu, tiada lagi pertikaian. Tidak ada pertikaian dan tidak ada syak wasangka bahawa kerajaan akan mengambil tanah mereka kerana ia adalah di bawah nama mereka.
“Sangat penting bahawa tanah adalah di bawah nama mereka. Tanah itu akan terus produktif untuk menjana pendapatan bagi pemilik tanah.
“Jika penduduk terbabit tidak mempunyai tanah yang mencukupi, mereka boleh bekerja di ladang berkenaan. Jadi, ia memberi manfaat kepada semua orang,” tambahnya.

Turut hadir Setiausaha Tetap Kementerian Kemajuan Tanah Datu Jaul Samion, Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara Datuk Seri Senator Doris Sophia Brodie, Ketua Pegawai Operasi Ta Ann Lim Hong Hin, Pengurus Operasi Pelawat Ta Ann Ngu Heng Hua, Pembantu Peribadi Ketua Pegawai Eksekutif Ta Ann Shannon Yii, Pengurus Bank Tanah dan Hal Ehwal Ta Ann Liong Wai Kiong, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Kawasan (ADC) Fasa 1 Penghulu Undie Bajai dan Tuai Rumah Ukau Muli. – Utusan Borneo.

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget