Kejayaan Adenan tadbir Sarawak ke arah lebih cemerlang terbuktiKUCHING: Kejayaan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem mentadbir negeri ini ke arah lebih cemerlang terbukti dengan setiap pencapaian dikecapi Sarawak masa kini.
Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Kedua, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata banyak kejayaan dilakarkan oleh Adenan sejak memegang tampuk kepimpinan negeri.
“Cerita kejayaan berkisar tentang seorang lelaki iaitu Yang Amat Berhormat Ketua Menteri kita, keikhlasan, jujur dan gaya pragmatik beliau sentiasa diceritakan di bibir rakyat.
“Beliau seorang berpijak di bumi nyata dengan dasar lebih kepada kepentingan rakyat secara keseluruhan dan sudah tentu semua ini menjadikan pembangkang benci apa yang dilakukannya,” katanya pada jamuan malam bersama pengamal media anjuran Persatuan Wartawan Bahagian Kuching (KDJA) di sini malam kelmarin.
Menteri Kemudahan Awam itu memberitahu, semua cerita kejayaan Adenan disaksikan pengamal media dan diceritakan dalam setiap dada akhbar mahupun di portal berita atas talian dan televisyen.
Beliau turut menyentuh mengenai program Sejiwa Senada dianjurkan Kerajaan Negeri bertujuan untuk memasyarakatkan jabatan-jabatan dan agensi-agensi kerajaan negeri ini.
Malah, menteri pembangunan perindustrian itu berkata pemansuhan tol, pembinaan Lebuh Raya PanBorneo, pembanterasan aktiviti pembalakan haram, Program ‘Go Rural’ dan banyak lagi antara kejayaan dibawa oleh Adenan sejak lebih dua tahun menjadi Ketua Menteri.
“Justeru, anda (pengamal media) boleh menceritakan kejayaan ini dengan menghasilkan artikal supaya rakyat mengetahui maklumat tentang usaha yang telah kerajaan lakukan mengikut kreativiti penulisan anda sendiri,” katanya.
Pada majlis itu, Awang Tengah turut mengumumkan sumbangan sejumlah RM30,000 kepada KDJA.
Hadir sama Menteri Muda Kemudahan Awam (Bekalan Elektrik dan Telekomunikasi) Datuk Dr Stephen Rundi Utom, Menteri Muda Kemudahan (Kemudahan Air) Datuk Sylvester Entri Muran, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak, Nor Hisham Mohammad, Presiden KDJA, Jason Yong serta tetamu lain. – Utusan Borneo.

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget