Caj Kadar Yuran Pembelajaran dan Latihan Memandu Terlalu MahalUntuk belajar memandu dan mendapatkan lesen memandu kenderaan yang sah masakini semakin mahal dan membebankan pelanggan. Kalau dulu ianya tidaklah semahal sekarang ini, dimana mereka hanya perlu belajar mengenal tanda-tanda isyarat dan peraturan-peraturan jalan raya disamping cara memandu kenderaan dengan betul.

Masakini berbagai peraturan perlu dilakukan seperti kursus pendidikan pemandu, latihan amali, latihan pratikal, ujian penilaian, ujian pratikal JPJ, sewa litar serta GST dikenakan keatas pelanggan yang ingin mendapatkan lesen memandu yang sah oleh Insititut Memandu dan Sekolah Memandu.

Yuran untuk mendapatkan lesen kereta hingga mencecah lebih seribu ringgit sudah tentu ini membebankan pelanggan yang berpendapatan rendah. Walaupun pada 2014 telah disenaraikan oleh pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang harga lesen untuk kereta dan motor telah ditetapkan tetapi mengapa masakini pihak Insititut Memandu dan Sekolah Memandu mengenakan caj terlalu tinggi keatas pelanggan.

Senarai Harga Lesen Kereta & Harga Lesen Motor 2014
? Harga Lesen Motor (B2): RM350
? Harga Lesen Motor (B) Berkuasa Tinggi: RM900
? Harga Lesen Kereta (D) Manual: RM1,150
? Harga Lesen Kereta (DA) Auto: RM1,250


Dalam keadaan ekonomi negara yang semakin gawat dan membebankan rakyat ini, pihak kerajaan khususnya kementerian pengangkutan perlu memberi perhatian tentang masalah ini. Pihak berkuasa perlu memantau serta bertindak keatas mana-mana Insititut Memandu dan Sekolah Memandu yang mengenakan caj terlalu tinggi kepada pelanggan.

Memang pelanggan wajib dan perlu belajar memandu dengan betul dan berdisiplin di jalan raya dengan belajar mengenal tanda-tanda isyarat dan peraturan-peraturan jalan raya tetapi mengapa kos untuk belajar memandu dan mendapatkan lesen memandu terlalu mahal.

Adakah perlu mendidik pengguna jalan raya dengan kos yang terlalu tinggi? Untuk mendidik pengguna jalan raya menjadi berdisiplin adalah dengan mendidik mereka sejak dari sekolah rendah lagi bukan yang sudah dewasa yang sudah pasti sukar bagi mereka untuk mengubah sikap mereka.


Walaupun mereka memiliki lesen memandu yang sah tetapi masih terdapat juga pemandu yang kurang berdisplin di jalan raya. Walau bagaimanapun bukan semua pengguna jalan raya bersikap tidak berdisiplin di jalan raya hanya segelintir yang masih tidak bertanggungjawab mungkin disebabkan sifat ego atau lain-lain masalah ketika berada di jalan raya terutama ketika jalan sesak dan berlaku kecemasan menyebabkan mereka bertindak agresif.

Pihak kerajaan perlu mencari keadah terbaik untuk mendisplinkan pengguna jalan raya dengan memudahkan mereka mendapat lesen memandu secara sah. Mungkin disebabkan kos untuk mendapatkan lesen memandu secara sah terlalu mahal maka terdapat pengguna jalan raya yang tidak memiliki lesen memandu yang melanggar peraturan jalan raya.

Kita mengesa pihak kementerian pengangkutan mengkaji semula kadar yuran bagi harga lesen kereta dan harga lesen motor berkuasa tinggi yang terlalu tinggi supaya ianya berpatutan dengan keadaan kegawatan ekonomi sekarang. Kalau boleh diturunkan kurang dari seribu ringgit untuk memudahkan pelanggan yang berpendapatan rendah belajar memandu dan mendapatkan lesen memandu yang sah.

Sebarang caj yang tidak sepatutnya dikenakan keatas pelanggan patut dimansuhkan oleh pihak berkuasa kerana rakyat sudah cukup terbeban dengan berbagai masalah seperti GST, kenaikan harga barang keperluan dan sebagainya maka sewajarnya pihak kementerian pengangkutan mengkaji semula kadar yuran belajar memandu demi untuk meringankan bebanan rakyat yang semakin terdesak ketika ini.

Masalah ini sudah lama diadukan oleh pelanggan kepada pihak kerajaan tetapi sehingga kini belum ada tanda-tanda pihak kerajaan atau kementerian yang berkenaan mengambil perhatian akan masalah yang dihadapi oleh golongan yang berpendapatan rendah ini.

Kita harap pihak berkenaan memberi perhatian serta mengambil tindakan yang sewajarnya keatas masalah yang dihadapi oleh rakyat masakini dan kerjasama dengan pihak yang berkenaan untuk mengatasi masalah ini dengan segera amat dihargai.

Jofri Jaraiee
PAS Sarawak

-PAS.ORG.MY

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget