Rais minta Sarawak kaji Inggeris jadi perantaraan rasmi


Kerajaan Sarawak diminta mempertimbang kembali keputusan menjadikan Bahasa Inggeris sebagai bahasa perantaraan rasmi kerajaan negeri, demi perpaduan negara.

Penasihat Sosio Budaya Kerajaan Tan Sri Rais Yatim berkata langkah kerajaan Sarawak itu dilihat boleh menimbulkan bibit-bibit perpecahan dalam kalangan masyarakat.

"Bukankah ini disintergrasi ataupun mencetuskan keadaan kita akan berpecah. Jadi dari segi kenegaraan saya sangat musykil pendirian kerajaan negeri (Sarawak) sekiranya nak diteruskan perkara ini," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran Album Simfoni Daerah Kelantan yang turut dihadiri Pengarah Penyiaran Kelantan Zulkipli Salleh di Jabatan Penyiaran Kelantan di Kota Baharu, hari ini.

Rais mengulas isu penggunaan Bahasa Inggeris, selain Bahasa Malaysia, sebagai bahasa perantaraan rasmi kerajaan Negeri Sarawak seperti diumumkan oleh Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Rais berkata perkara itu seharusnya dibahaskan oleh sebuah konsensus dengan teliti sebelum diumumkan oleh Adenan kerana ia turut melibatkan Perlembagaan Malaysia.

"Dalam keadaan negara sekarang mencari jalan lebih utuh dan lebih kuat, (takkanlah) kita nak lari dan tinggalkan perkara ini yang akan menyebabkan kita jatuh kepada perangkap yang nanti kita tidak boleh keluar daripadanya.

"Malaysia tidak akan kuat dengan langkah ini (menjadikan Bahasa Inggeris sebagai bahasa perantaraan rasmi di Sarawak)," katanya.

- Bernama

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget