Merah, kuning, putih tak kiralah...


Biro Tatanegara menyokong penuh tindakan kerajaan untuk mengambil tindakan kepada mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) jika terbukti bersalah terlibat dalam acara politik sekali gus mencetuskan ketegangan perkauman.

Ketua Pengarahnya, Datuk Raja Arif Raja Ali berkata ia perlu bagi mengelak berlakunya huru-hara dalam negara.

"Negara kita ada undang-undang, tidak kira siapa, yang salah tetap salah.

"Kalau mahkamah dapati salah tapi kita katakan tak salah, haru biru negara. Kamu nak ke jadi begitu?

"Tidak kiralah (yang mencetuskannya) baju merah, kuning atau putih," katanya di sidang media sempena Konvensyen Patriotisme Negara di Akademi Kenegaraan, Kuala Lumpur hari ini.

Beliu berkata demikian ketika diminta mengulas jawapan bertulis Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin di sidang Dewan Rakyat pada Khamis.

Khairy dalam jawapan bertulisnya berkata berdasarkan peruntukan undang-undang, Pertubuhan Silat Kebangsaan (Pesaka) boleh dikenakan tindakan, termasuk digantung dan denda, jika terbukti terlibat dalam acara politik.

Perkara itu dijelaskan Khairy di parlimen, sebagai reaksi kepada soalan wakil pembangkang Er Teck Hwa (DAP-Bakri).

Khairy bagaimanapun tidak menjelaskan dengan pasti sama ada persatuan yang dipimpin oleh bekas ketua menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam itu akan dikenakan tindakan.

Khairy anggota Parlimen Rembau berkata, Pesaka perlu mematuhi perlembagaan badan itu untuk membangunkan sukan silat.

Mengulas lanjut berhubung penganjuran himpunan baju merah yang pada 1 September lalu didakwa berbaur perkauman, Arif secara peribadi tidak bersetuju dengannya.

"Secara peribadi saya tak bersetuju sebab kita dari sekolah lagi telah didik hidup bersatu padu," kata Arif.-Malaysiakini
Labels:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget